Afbeelding

Opzij, Opzij, Opzij,

Column

‘Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelooflijke haast. Opzij, opzij, opzij, want wij zijn haast te laat, wij hebben maar een paar minuten tijd...’ Ik citeer Herman van Veen. Dertig jaar geleden zong hij dit lied, niet wetende dat het anno 2023 zo actueel zou zijn...


Herken je het, achter je? Tring! Je fietst langs de rivier en geniet van de stilte en het kabbelende water. Je bent wat in gedachten verzonken en plotseling klinkt het weer: Tring!

Je gaat aan de kant en een senioren echtpaar op e-bikes flitst geërgerd voorbij, alsof de dood hen op de hielen zit... Misschien heeft het koppel, toen ze nog jong waren, de film ’Easy Rider’ gezien met Peter Fonda en Dennis Hopper. Daarom hebben ze nu bij de plaatselijke fietsenmaker het stuur van hun e-bike lekker hoog laten zetten en gaan ze ervoor. Toen ze die film zagen, waren ze nog 53 jaar jonger en zo hard reden ze op hun Raleigh, Fongers of Burgers fietsen nog nooit. Nu zijn ze halverwege de 70 en geven ze gas. Iedereen moet aan de kant!

‘We moeten trappen, fietsen en weer doorgaan! Tring!’

Laatst wilde ik op een zebrapad oversteken. De auto’s gaven mij keurig voorrang, maar ik moest een stap achteruit doen, want aan aantal e-bikers dacht er niet aan om te stoppen.

‘We kunnen nu niet langer, we kunnen nu niet langer blijven staan, opzij!’

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen: “Niet alleen 75-plussers rijden in toenemende mate e-bikes, de jeugd omarmt het fenomeen ook. Allemaal met oortjes in en telefoneren, wat verboden is. Daarbij is de infrastructuur hopeloos achtergebleven bij het groeiend aantal fietsen. Verkopers van elektrische fietsen moeten een veel betere voorlichting geven en senioren die een nieuwe e-bike kopen zouden een verkeerslesje moeten volgen hoe met zo’n zware elektrische fiets om te gaan!”

Rob Strating
Goesenaar

Digitale krant