Afbeelding
Foto: privé

Poolse Danuta vindt na 45 jaar Nederlandse danspartner terug

Voorpagina

Het is juli 1978 als Danuta Slazak met dansgroep Zespól Piesni i Tanca Plock uit Polen naar Nederland vertrekt om kennis te maken met de Nederlandse volkdansgroep Vodago. De uitwisseling vindt plaats in Goes, bij Vodago. Er vinden meerdere volksdansoptredens plaats in Goes en omstreken en er worden vriendschappen gesloten tussen de Poolse en Nederlandse dansers. Een maand later, augustus 1978, komt Vodago naar Polen en ook daar vinden meerdere optredens plaats. Tijdens die uitwisselingsweek wordt er ook een wedstrijd georganiseerd. Een Poolse vrouw moet met een Nederlandse man dansen. Danuta wordt gekoppeld aan Willem-Jan, maar door de taalbarrière communiceren ze alleen via dans. “Ik sprak toen alleen Russisch en Pools, Willem-Jan sprak Nederlands en een beetje Engels. Maar het klikte bijzonder goed, dat merkten we meteen”, vertelt Danuta. Willem-Jan en zij winnen de wedstrijd. Er worden foto’s gemaakt tijdens deze avond, die ze beiden meenemen als aandenken.


De foto
Contactgegevens wisselen ze niet uit, beiden gaan in hun eigen vaderland verder met hun leven, de foto’s verdwijnen in de kast en zo hebben ze jaren geen contact. In 1985 verhuist Danuta naar Nederland, door verdrietige omstandigheden moet ze haar thuisland verlaten. Ze bouwt hier een leven op, maar het idee om contact op te nemen met Willem-Jan komt niet in haar op. Tot vorig jaar zomer 2023: “Ik zocht een foto van vroeger, toen de oude dansfoto op de grond viel. Herinneringen aan mijn danstijd kwamen weer naar boven. Ik heb vijf jaar naast mijn werk gedanst als hobby en dat ik deze wedstrijd in Polen had gewonnen, kon ik mij nog goed herinneren.” Danuta besluit de mysterieuze man op de foto te gaan zoeken en vraagt rond bij haar vrienden in Goes. Niemand weet wie hij is, tot ze de oude eigenaren van dansgroep Vodago benadert: Gerard van Damme en zijn vrouw Mieke Gubbels. “Ik liet de foto aan hen zien en Mieke zei meteen: ‘Dat is Willem-Jan.’ Hij heeft maar een jaar bij Vodago gedanst, maar ze herinnerden zich hem nog goed. Ik ben op Facebook gaan zoeken en liet de foto aan een bekende uit Goes zien. Hij bleek nog goed contact te hebben met Willem-Jan en heeft hem de foto laten zien. “In eerste instantie was ik heel verrast dat Danuta naar mij op zoek was”, vertelt Willem-Jan, die al lange tijd niet meer in de provincie woont. “Ik kreeg een appje van een vriend met foto’s van die periode. Ik had ze al heel lang niet gezien, maar het moment staat nog steeds op mijn netvlies. Ik kreeg het telefoonnummer van Danuta en heb haar opgebeld.” Danuta: “Ik was zo blij dat hij belde, en dat mijn zoektocht was geslaagd.”

Door de taalbarrière konden we niet met elkaar praten, maar er was zeker een klik

Ontmoeting
Het danspaar spreekt af op een terras in Goes, Willem-Jan komt nog met regelmaat naar Zeeland om familie te bezoeken. Danuta: “Het was een heel bijzonder moment om elkaar na 45 jaar weer terug te zien.” Willem-Jan: “We hebben elkaar maar één avond gezien in 1978, maar het voelde ook nu erg vertrouwd. En daarbij konden we eindelijk met elkaar communiceren.” Danuta: “Ik was erg benieuwd wie de man op de foto was en hoe zijn leven eruit heeft gezien. We hebben koffiegedronken, gekletst over ons leven en herinneringen opgehaald.” Uiteindelijk bleek dat Willem-Jan nog even in Goes heeft gewoond toen Danuta in 1985 verhuisde, maar ze zijn elkaar nooit tegengekomen. “We kunnen wel zeggen dat er een mooie nieuwe vriendschap is ontstaan”, lacht Willem-Jan. “Ik ben zelfs bij Danuta thuis geweest met mijn vrouw en daar hebben we in haar woonkamer de dansfoto ‘opnieuw’ gemaakt.”

Vriendschap
Willem-Jan danst al jaren niet meer, maar bij Danuta gaan zo af en toe nog de voeten van de vloer bij een lokale dansvereniging in Goes. Volgens Danuta blijft het bijzonder dat twee mensen elkaar terugvinden door de kracht van dansen. “Ik waardeer mijn vriendschap met Willem-Jan heel erg en we hebben al afgesproken dat ik hem deze zomer ga opzoeken in ‘s-Gravenzande, waar hij en zijn vrouw wonen.” En de prijs die ze in 1978 gewonnen hebben? Danuta lachend: “Ik kan mij nog veel voor de geest halen van de danswedstrijd, maar niet meer wat voor prijs we wonnen en wie deze mee naar huis nam. Dat blijft tot op de dag van vandaag een groot raadsel.” Maar dat maakt voor dit voormalig danspaar ook niet uit. Meedoen is nog altijd belangrijker dan winnen, dat hebben zij met deze bijzondere vriendschap wel bewezen.

Tekst Marit Jansen van Galen 

Augustus 1978: Danuta en Willem-Jan tijdens de wedstrijd in Polen, uitwisseling met dansgroep Voldago uit Goes.
Juli 1978: Danuta danst in Goes met dansschool Zespól Piesni i Tanca Plock uit Polen.
2024: tijdens een bezoek aan Goes kwamen Willem-Jan en zijn vrouw langs bij Danuta, opnieuw werd er een 'dansfoto' gemaakt.
1978: Danuta danst een Poolse volksdans op de markt in Goes.
2023: het voormalig danspaar ziet elkaar voor het eerst terug na 45 jaar en praat bij op een terras in de stad.
Digitale krant