Afbeelding

Paaseieren

Column

‘De paaseieren liggen alweer in de schappen, schande!’ Zomaar een twitterbericht eind januari dit jaar. En hetzelfde net na de zomer over pepernoten en ander Sinterklaassnoep: ‘Veel te vroeg, het is nog niet eens herfst.’ De commercie speelt er handig op in, dat we als mens graag vooruitkijken. Verwachtingsvol gericht op de toekomst. De kerstbomen staan ook alweer sinds begin november te koop en ik zag dat er ook een nieuwe trend is om allerlei adventskalenders, met aftelvakjes tot aan kerst, aan te bieden.


En ik moet eerlijk bekennen dat als de wintertijd ingaat, ik ook ga toeleven en verlangen naar de kerstperiode. Dat doe ik stiekem door alvast kerstmuziek op te zetten als mijn vrouw niet thuis is. Als je van de zoetsappige evergreens houdt, heb je via één klik het Skyradio Christmas kanaal. Maar nog mooier vind ik via Sonos Holiday Concerto de schitterende klassieke muziekstukken rondom het thema kerst. Heerlijk genieten op de donkere avonden in de adventstijd.

Klein beetje Latijn tussendoor: als wij ‘advent’ zeggen, dan komt dat van ‘adventus‘ en dat betekent ‘komst’ of ‘het komen’In dit geval dus gericht op kerst en de komst van het kerstkind als het licht in de wereld. In de donkere en koude dagen voor kerst zie ik ook steeds meer kerstverlichting, kaarsen en licht in de straten. De mens heeft behoefte aan licht.

En voor wie de christelijke jaarkalender en de gebeurtenissen daarbij volgt, begint Pasen eigenlijk ook al met kerst. Veel te vroeg? Laat de commercie het maar niet horen, want anders liggen op 27 december de eerste paaseieren ook gelijk weer in de schappen. Een goede adventstijd gewenst!

Pieter-Bart Visscher
Goesenaar

Digitale krant