Afbeelding

Grand Prix van Zandvoort

Column

Max Verstappen is weer wereldkampioen en het is verbazend hoeveel Nederlandse fans de moeite en tijd namen om de Grand Prix-wedstrijden wereldwijd te bezoeken. Onwillekeurig gaan mijn gedachten terug naar de Grand Prix van Zandvoort vijftig jaar geleden. Mijn goede Zwitserse vriend Max Ungricht racete met een NSU 1000 TTS.


Ik kende Max sinds 1969, toen hij voor de Zwitserse vestiging van Siemens een half jaar aan de toenmalige telefooncentrale in Goes werkte. Hij reed toen nog met de NSU, een Duitse auto met een motor achterin, van zijn tijdelijke woonplaats Oud Sabbinge naar Goes en terug. In 1972 haalde hij zijn racelicentie in Zandvoort en in 1973 liet hij de NSU in Stuttgart tunen als raceauto. Tijdens de Grand Prix van Zandvoort reed hij in het voorprogramma van de GP in de klasse Toerwagens Groep 2 tot 1000 cc. We stonden met de auto in het rennerskwartier achter de pitboxen tussen de renstallen Ferrari en Lotus in, en de toenmalige F1-coureurs liepen het hele weekend over dat grote plein en maakten overal praatjes. 

Er was toentertijd nog weinig te merken van de status die de huidige formule 1-mannen zo kenmerkt. Zo kwam de Zwitserse BRM-coureur Clay Regazzoni vragen waarom er achterop de auto van Max een CH-sticker zat. Max legde hem uit dat ze dezelfde nationaliteit hadden. In de vier jaar tijd dat wij met de NSU op Zandvoort reden, kwam hij altijd weer een praatje maken. De Braziliaanse Lotuscoureur Emmerson Fittipaldi bleef vol bewondering kijken naar onze raceauto, die ik net had laten warmdraaien. Hij vroeg: “What kind of car is that?” Ik antwoordde hem: “That’s a NSU, a German racingcar!” Hij: “NSU? Never heard of that type!” Toch wilde hij er even in zitten. 

Ik liep het hele weekend in een blauwe overall met een kaartje ‘Mecanic’ en Max in zijn raceoverall. Hij had als laatste gereden voordat de GP begon. In de hectiek van het moment liepen wij naar de pitbox van BRM en hebben we de race vanaf de pitmuur kunnen volgen. Niemand die ons om uitleg vroeg…

Rob Strating
Goesenaar

Digitale krant