Afbeelding

“You win some, you lose some”

Column

De laatste column van het jaar is er eentje waarin ik terugblik op het afgelopen jaar. Een jaar met veel zittingen. Sommige succesvol, sommige ook niet. You win some, you lose some. Een paar mooie vrijspraken, maar ook veel rijbewijzen die ongeldig werden verklaard, doordat mensen meermaals onder invloed hadden gereden. Tevreden cliënten, maar ook cliënten die helemaal niet kwamen opdagen tijdens hun eigen zitting. Cliënten die ik niet altijd geloofde en ook één cliënte waarbij ik stellig was overtuigd van haar onschuld. Zij werd verdacht van een gewapende overval, maar die kon zij naar eigen zeggen écht niet hebben gepleegd. Een dag later hielp ze me toch maar uit die droom.

Het jaar van de pleitwedstrijden, waarbij ik ook werd uitgenodigd in de radio-uitzending van Omroep Zeeland. Vele wandelingen naar kantoor en in de pauzes met de kantoorhond. En soms van hot naar her; Middelburg, Den Bosch, Breda, Rotterdam, Dordrecht, Den Haag... We zagen alle rechtbanken weer even vanbinnen.

Veel nieuwe zaken, zaken die al heel wat jaren duren en zaken die via het super snelrecht soms wel binnen één dag werden afgedaan. Lichtere strafzaken, maar ook een schietpartij, pogingen tot doodslag en een verdenking van drugshandel in de haven van Vlissingen. Daar gaat het er toch allemaal wat anders aan toe dan we denken.

Waar het er ook anders aan toegaat? België. Dit jaar introduceerde ik voor het eerst een Belgische advocaat bij een strafzaak in Nederland. Samen behandelden wij een zaak voor onze cliënt. De verschillen tussen onze rechtssystemen, en vooral ook pleitstijl, zijn groter dan ik dacht.

Op kantoor ook één verandering: de aanwinst van een hele fijne nieuwe collega. Wat dit jaar wel allemaal hetzelfde is gebleven, is de gezelligheid op ons vrouwenkantoor. Niet voor iedereen een makkelijk jaar, maar daar hebben we elkaar toch maar weer mooi doorheen gesleept. En vooral heel veel gelachen en heel veel taart gegeten. Op naar een nieuw jaar, dat ongetwijfeld niet saai zal worden!

Digitale krant