Afbeelding
Foto: Tom Cornelissen

Bastiaan en Melissa van RTL-programma Het Spaanse Dorp zijn nieuwe columnisten

Column

De Zeeuwse Melissa en haar man Bastiaan deden in 2023 mee aan het RTL-programma ‘Het Spaanse dorp’. Ze runnen nu hun eigen bierbrouwerij in Zarra en delen hun avonturen in huis-aan-huiskranten Goesemorgen, De Borselse Bode, Het Gele Krantje, De Scheldepost en lokale krant De Faam op Walcheren. 

“Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland is mij altijd verteld. Dat ik ergens naartoe wilde waar de zon vaak scheen, was wel duidelijk. Ik kom uit Wissenkerke, Noord-Beveland. Hier heb ik mijn hele jeugd doorgebracht. Ik deed mijn middelbare school en een deel van mijn MBO aan het Groen College in Goes en runde van mijn 16e tot mijn 21ste zelfstandig een strandtentje. Dat ondernemerschap zat er al vroeg in. Op mijn 21ste leerde ik Bastiaan kennen. Hij komt uit Bunnik, Utrecht. We studeerden samen in Amsterdam en uiteindelijk koos hij ervoor om van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij werd bierbrouwer. Ruim tien jaar later gaan wij het grootste avontuur van ons leven aan.

Vorig jaar rond deze tijd kwam RTL4 met de oproep: “Droom je van een eigen onderneming? En wil je graag een droomhuis in het buitenland? Geef je dan nu op voor het nieuwe seizoen van ‘Het Spaanse dorp’.” Op iedere vraag kunnen wij volmondig ‘JA!’ zeggen. Bastiaan en ik dromen al een lange tijd van het ondernemen in het buitenland. Weg van de Nederlandse sleur. Een eigen bierbrouwerij met camping, kaasmakerij en een trouwlocatie. Met dat idee, en vijfhonderd andere ideeën, lopen we al zo’n vijf jaar rond. Na het winnen van het programma zijn we nu heuse ‘ereburgers van het dorp Zarra’. Maar dat was slechts het begin van dit avontuur. Een jaar later zitten we nog steeds in onze Spaanse droom.

De opnames zijn al sinds juli klaar. De finale is geweest en de productie liet ons achter met een fantastisch (klus)huis. Nu staan we er helemaal alleen voor. Hoe doe je dat eigenlijk, ondernemen in het buitenland? We liepen al gelijk tegen een heleboel zaken aan. Vergunningen. We wisten al snel dat we dit niet alleen konden, we hadden iemand nodig. Gelukkig hebben we sinds we in Spanje wonen een heleboel nieuwe Spaanse, en ook Nederlandse, vrienden gemaakt die ons helpen. We hebben een gestor nodig. Een gestor is iemand die alles voor je regelt: vergunningen, belastingen, administratie, subsidies, etc. Eigenlijk is een gestor een soort über boekhouder. Zonder een gestor kom je nergens in Spanje. Onze gestor hielp ons op weg.

In oktober draaiden we ons eerste grote festival, de honingfeesten van Ayora. Hiervoor moesten we ook een bankrekening hebben, en een bankrekening in Spanje openen, gaat niet zo makkelijk als in Nederland. Dit heeft natuurlijk ook te maken met dat het in het Spaans gaat. En ons Spaans was afgelopen oktober nog niet helemaal waar het moest zijn. Een bankrekening afsluiten, kostte ons zo’n drie uur. Drie uur waarin we vooral luisterden naar de verhalen die de bankbediende deelde met onze vriendin die mee was om te vertalen.

Onze bierbrouwerij is ons project van de eeuw! We hebben bieren gemaakt die de smaken van hier weerspiegelen. Eentje met sinaasappels, omdat we in Valencia zitten. De ‘Abeja’ is onze honing ale, en laten we vooral onze ‘Herencia’, een kriek, niet vergeten! Want als je in Zarra bent, moet je die heerlijke kersen gewoon verwerken in een bier. De Spaanse kust staat nu op ons promotielijstje. We gaan onze brouwsels aanprijzen bij lokale horeca. 2024 wordt een rollercoaster vol uitdagingen en onvergetelijke momenten, maar we blijven vastberaden om ons vrije leven te leiden en groots te ondernemen!”

Bastiaan en Melissa
Eigenaren van Cerveceria de Zarra

Digitale krant