Afbeelding
Foto: privé

Wie had gedacht dat Spanje ons zo zou laten bibberen?

Column

Het is maart en de winter heeft ons ook in het Spaanse dorp Zarra gevonden. Hoewel er geen sneeuw ligt, voelt het alsof we onze tenen kunnen gebruiken als ijsklontjes in de sangria. Ons huis is zo groot dat je verdwaalt als je de badkamer zoekt, en hierdoor is het lastig te verwarmen. Wie had gedacht dat Spanje ons zo zou laten bibberen?

Gelukkig hebben we in januari de Costa Blanca veroverd, een populaire plek voor overwinteraars. Met een auto vol bier en energie zijn we naar de Spaanse kust vertrokken. Hier hebben we veel acquisitie gedaan en hebben we onze doelgroep echt goed leren kennen. 

Dankzij de RTL-serie ‘Het Spaanse dorp’ worden we gevraagd voor proeverijen en zijn mensen nieuwsgierig naar ons. We worden voor meer proeverijen uitgenodigd, dan een sommelier kan proeven. Die proeverijen hebben we momenteel ook echt nodig, want het opzetten van de brouwerij kost heel veel tijd, maar vooral ook heel veel geld. Ondanks dat wij ervan overtuigd zijn dat je niet rijk hoeft te zijn om succesvol te zijn, is het knap lastig als het er doorheen vliegt. Onder andere de proeverijen zorgen voor een directe bron van inkomsten, iets wat we momenteel goed kunnen gebruiken, want we moeten blijven produceren en promoten. 

Natuurlijk verloopt niet alles vlekkeloos. Twee van onze proeverijen zijn afgezegd, alsof het lot ons uitdaagt. Maar hé, ondernemerschap is als een attractie in een pretpark: vol verrassingen en af en toe een flinke achtbaanrit. We hebben een weekje flink gebaald, maar daarna keken we terug op ons avontuur in Spanje, tot dan toe. We zijn nog geen jaar hier, maar onze bieren vinden hun weg naar steeds meer bars en supermarkten. Bovendien spreken we al een aardig woordje Spaans. En dan heb ik het nog niet gehad over ons huis. We hebben zelfstandig een toilet aangelegd en een keuken gebouwd. En dat is ontzettend gaaf. 

We hebben een plan voor ons huis en hebben hulp gekregen van bouwexperts. Het doel is om voor de zomer een appartement te hebben voor de verhuur. Vrienden en familie komen binnenkort klussen, want ons huis moeten we van bouwval naar paleis transformeren. 

Onze eerste proeverij volledig in het Spaans was een hit, net als onze pogingen om ons bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Met onze Spaanse BV op zak gaan we binnenkort samenwerken met een lokale leverancier, waardoor ons bier straks door heel Spanje te vinden is. Daarnaast kunnen we met onze nieuwe rechtsvorm op zoek gaan naar investeerders. Momenteel leggen we de laatste hand aan ons bedrijfsplan en dan kunnen we echt meters maken. 

Het gaat met vallen en opstaan, maar hé, dat maakt het avontuur des te leuker. En als we het echt koud hebben, hebben we altijd nog ons bier om ons op te warmen. Cheers!

Bastiaan en Melissa
Zeeuwse bierbrouwers in Zarra en winnaars van het RTL-programma ‘Het Spaanse Dorp’

Digitale krant