Afbeelding

Eindelijk, het wordt weer lente!

Column

Eindelijk, na een winter die eeuwig leek te duren, beginnen er weer knoppen aan de bomen te komen en breekt de zon door. Eindelijk komen de vogels weer tot leven en zodra je buiten stapt, word je omringd door prachtig gezang. Eindelijk komen de eerste bloemen op in het gras. Eindelijk wordt het lente! De zon lijkt ons weer nieuwe energie te geven. En dat is hard nodig, want eind april komen de eerste gasten in de Gîte. We gaan dan een week naar Nederland en vrienden komen hem uittesten, terwijl ze op ons huis en de kippen passen. De laatste verfklussen worden gedaan en we zijn druk bezig met de aankleding. De zomerkeuken en het terras zijn ook bijna af. Dan kunnen we foto’s maken en het huisje online zetten voor de verhuur deze zomer. 

De eerste zaadjes voor de moestuin zijn alweer gezaaid en de uien, knoflook en tuinbonen groeien al goed. Terwijl we deze week de aardappelen poten, zit Jules heerlijk in de kinderwagen en geniet ze van de groene pracht om zich heen. De broer van Pieter heeft Frieslanders meegenomen uit Nederland. Zo kunnen we ‘onze’ aardappelen uitwisselen met de wijnboer naast ons, die ook een enorme moestuin heeft. Vorig jaar was het zaaien niet goed gelukt. Dat komt omdat we geen goede zaaigrond konden vinden. Dit jaar hebben we de grond die we gekocht hebben gezeefd en gemengd met wat zand en eigen compost. Dit vonden de zaden super, want ze schieten nu uit de grond! Vooral op de tomatenplantjes zijn we een beetje trots. Waar het vorig jaar miezerige plukjes bleven waaraan drie tomaten hingen, zijn het nu al sterke en stevige plantjes. We kunnen bijna niet wachten om ze in mei in de tuin te zetten. Nu staan ze in kleine potjes op het terras en halen we ze ‘s nachts binnen als het gaat vriezen. We hebben nog geen kas, maar die staat zeker op ons verlanglijstje.

Jules is alweer een half jaar oud en groeit enorm hard. Als we naar de markt gaan, moeten we geregeld stoppen, omdat ze zijn blauwe ogen even willen bewonderen: ‘Quel beau petit garçon!’ We hadden nog wat wortels uit het vorige moestuin seizoen, dus daar werd afgelopen week natuurlijk zijn eerste hapje van gemaakt. Hij smulde ervan en was tot aan z’n oren oranje.

Laura, Pieter en Jules
Eigenaren Les Fleur Sauvage in Frankrijk

Digitale krant