Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

“Zeeuwse knoop en lokale producten zijn erg in trek”

Lokale ondernemer

Het verkopen van Zeeuwse artikelen was stiekem altijd al een droom van Nellie Bliek. Eind vorig jaar zag ze daadwerkelijk kansen om dit te realiseren. “Het begon te kraken in mijn hoofd”, vertelt ze lachend. Ze had een lange adem nodig en schreef verschillende ondernemersplannen, maar sinds mei is ze de trotse eigenaar van Mooi Zeeuws en Meer. Een winkel, middenin de Lange Vorststraat in Goes, waar ze Zeeuwse producten en kookgerei verkoopt.

Tekst: Caroline Houmes


Nellie zal voor sommige Goesenaren een bekend gezicht zijn. Jarenlang runde ze met haar (nu) ex-man Kookmagazijn Passieux en verzorgde ze taartdecoratieworkshops. Ook is ze gemeenteraadslid namens de partij Nieuw Goes. Een burn-out wierp haar een flink stuk achteruit en uiteindelijk belandde ze in de bijstand. Vanuit de bijstand een eigen bedrijf starten, is mogelijk, maar wordt niet vaak gedaan. Dat was voor Nellie geen reden om de sprong dan maar niet te wagen. “Integendeel, het is zoveel fijner om te kunnen zeggen dat je ondernemer bent. Dit geeft zo veel energie.”

Veel hulp
De eerste stappen vergden het nodige van haar. Ondernemersplannen schrijven en herschrijven, een geschikt pand vinden en voldoen aan de voorwaarden vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Ze vertelt dat ze veel hulp heeft gekregen. “Collega politici zijn komen schilderen en hielpen met het in elkaar zetten van de stellingkasten. Een lokale ondernemer bood verlichting aan. Veel mensen hebben geholpen en alle reacties waren positief.”

Brede Zeeuwse collectie
Inmiddels is de winkel een aantal weken open. Wie binnenstapt, loopt het risico om met volle handen naar buiten te gaan. Er is zoveel te koop. “Wat betreft de Zeeuwse producten kun je denken aan sieraden, maar ook een ashanger, met een Zeeuwse knoop, Zeeuwse koffie uit Kwadendamme, Zeeuwse chocolade, bier, wijn en limonade, hoodies en t-shirts en veel accessoires zoals koelkastmagneten, servetten, sleutelhangers... Verder verkoop ik bustes van Zeeuwse boerinnen en setjes van Zeeuwse boeren en boerinnetjes. Het is leuk dat mensen soms spontaan met ideeën komen. Verder hoop ik binnenkort nog klompen aan het assortiment toe te voegen.” Haar ervaring bij Kookmagazijn Passieux zet Nellie in voor een ander deel van het assortiment: kwalitatief kookgerei in het middensegment. “Ik verkoop pannen, messen en scharen. Verder is het mogelijk om messen en scharen te laten slijpen.”

Nieuwe energie
Nellie geniet van haar nieuwe bestaan als ondernemer. “Het reilen en zeilen in de winkel is leuk. Het geeft veel energie en ik rijd steeds met een voldaan gevoel naar huis. Het doel voor de komende periode? Verder bouwen aan de naamsbekendheid.”

Digitale krant