Afbeelding
Foto: Gertie De Boey

“Als de honden genieten, ben ik ook blij”

Lokale ondernemer

De 23-jarige Jolien van Waarde startte in januari dit jaar met Hondenuitlaatservice Van Waarde in Kattendijke. “Ik wilde graag iets voor mezelf beginnen”, vertelt Jolien. “Op mijn veertiende had ik een bijbaantje als schoonmaakster in een dierenartsenpraktijk, sindsdien had ik de droom om iets met dieren te doen.” 

Tekst: Gertie De Boey


Jolien liep vorig jaar een paar dagen mee bij een hondenuitlaatservice in Heinkenszand. “De eigenaresse daarvan haalt de honden op met een busje en laat ze vervolgens rennen op een speelweide. Dat concept vond ik ontzettend leuk. Het voelt niet als werk, het lijkt net of je een kinderfeestje geeft”, vertelt de hondenliefhebster, met een twinkeling in haar ogen. “Toen zij me vertelde dat er in Kapelle een busje te koop stond van een uitlaatservice die ermee stopte, heb ik diezelfde dag nog de bus gekocht. Ik wist gewoon: dit wil ik ook doen.” Omdat haar vader een fruitteeltbedrijf heeft, had Jolien de mogelijkheid om een stukje boomgaard te rooien en daar een omheinde speelweide van te maken. De weide is 3200 vierkante meter groot en verdeeld in diverse aparte weitjes. “Zo kunnen de honden die nog even moeten wennen of te druk zijn, apart gezet worden. Ook heb ik een stuk zandweide waarin ze lekker kunnen graven en rollen.”

Droombaan
Zelf heeft Jolien ook een hond sinds haar negentiende, Boef. “Als ik zie hoeveel liefde je van zo’n beest krijgt, dan gun ik iedereen een hond. Het probleem bij veel mensen is dat ze buitenshuis werken en daardoor hun huisdier niet kunnen uitlaten overdag. Daar is mijn speelweide een prima oplossing voor. Daarnaast heb ik klanten die het gewoon leuk vinden om hun viervoeter een speelmomentje te geven. Ook oudere mensen die moeite hebben met het uitlaten, behoren tot mijn klantenkring.” Jolien heeft iedere dag een ander groepje honden. Haar werkgebied is Wilhelminadorp, Goese Meer, Mannee, Noordhoek, Kloetinge, Kapelle, Wemeldinge en Kattendijke. “De honden worden thuis opgehaald in de speciale bus en vervolgens rij ik naar de weide, waar ze een uur lang kunnen spelen, ravotten en hun behoefte kunnen doen. Vervolgens worden alle honden weer veilig en handdoekdroog thuisgebracht. De dieren vinden het fantastisch. Sommigen zijn de eerste keer nog bang en schuw, maar bloeien helemaal op na een paar keer te hebben meegespeeld. Beertje en Luna bijvoorbeeld. Jill is al dertien, maar kan nog goed mee. En puppy’s vinden het al helemaal geweldig”, vertelt Jolien, terwijl ze vol liefde naar de honden om haar heen kijkt. “Ik hoop mijn bedrijf verder uit te kunnen breiden, want dit werk maakt mij heel gelukkig. Als de honden genieten, ben ik ook blij.”

Digitale krant