Afbeelding
Foto: Gertie De Boey

Lianne Peeman: “Gezondheid is een werkwoord”

Lokale ondernemer

Na dertig jaar met plezier als farmaceutisch consulent bij Apotheek MCG te hebben gewerkt, besluit Lianne Peeman het roer om te gooien. Ze opent in 2020 haar praktijk Leefstijl in Balans in Goes. “In de apotheek had ik vaak te maken met mensen die ziek waren, ik vind het fijn dat ik nu vanuit gezondheid kan werken.”

Wanneer Lianne haar opleiding tot leefstijlcoach afrondt, zijn er op dat moment nog niet veel erkende coaches in Zeeland. Dankzij haar baan bij de apotheek, heeft ze al korte lijntjes met de zorggroep, praktijkondersteuners en huisartsen. Ze start met het CooL-programma, dat volledig vergoed wordt. Dat blijkt een schot in de roos. Lianne begeleidt mensen naar een gezondere leefstijl. “Gedragsverandering is een boeiend, maar lastig proces. Mensen voelen van nature een weerstand tegen verandering en ik zie ze regelmatig worstelen met het zetten van concrete stappen. Zeker als ze mentaal problemen ervaren, zoals stress of innerlijke onrust. Daarom ben ik me ook op het mentale stuk verder gaan ontwikkelen. Nu werk ik vooral vanuit mentale fitheid. Dat betekent eerst de stress of ander ongemak verminderen, dan pas werkt het brein ook mee en zal je leefstijl aanpassen makkelijker gaan. Eigen motivatie is daarbij erg belangrijk.” De leefstijlcoach houdt van persoonlijke aandacht en vindt het fijn om mensen te helpen. “Daar krijg ik energie van. Het is fijn om te zien dat mensen zich beter gaan voelen. Gezondheid is een werkwoord. Mensen roepen vaak dat het een van de belangrijkste dingen in hun leven is, maar wanneer je vraagt wat ze er allemaal voor doen, valt dat vaak tegen. Het gaat om bewustwording en daar kun je mensen in trainen.” 

‘En nu jij’
Naast mentale gezondheid, is Lianne zich ook gaan verdiepen in hormonen en vrouwen in de overgang. “Ik hoor veel verhalen van vrouwen tussen de veertig en zestig die met vage klachten rondlopen. Hormonen spelen daarbij een grote rol, dat weet ik ook uit eigen ervaring. Met leefstijl kun je ook dan veel bereiken. Als jij goed voor jezelf zorgt, zowel fysiek als mentaal, kun je je hormonen op een positieve manier beïnvloeden.” Lianne wil vrouwen in de overgang daarin begeleiden en lanceert deze maand haar zelf ontwikkelde programma, dat ook online verkrijgbaar is: ‘En nu jij’. “Veel vrouwen vergeten in de drukte van hun leven om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Er is altijd wel iets dat hun aandacht vraagt. Nu is het hun beurt. Dit programma leert je wat de overgang is en wat je zelf kunt doen om zo goed, fit en energiek mogelijk door de overgang heen te komen. Maar niet alleen wát, ook hóe je dat het beste kunt doen.” Nieuwsgierig? Ga naar leefstijlinbalans.com.

Jouw gezondheid is belangrijk
Het was voor Lianne een stap om als ondernemer te starten, maar ze vindt het coachen fantastisch. “Gelukkig heb ik een zakelijke man die mij goed ondersteunt. En de ondernemersjas past mij steeds beter.” Ze hoopt nog veel mensen te mogen helpen bij hun mentale en fysieke gezondheid. “Jouw gezondheid is te belangrijk om uit te stellen, dus ga vandaag nog aan de slag!”

Tekst en foto Gertie De Boey

Digitale krant