Afbeelding
Foto: Gertie De Boey

Burgemeester Cees van den Bos staat graag tussen de Goesenaren

Voorpagina

Mocht je hem tegenkomen op een terrasje in Goes, tijdens een wandeling langs de Oosterschelde of op zijn mountainbike: hij staat altijd open voor een praatje. De nieuwe burgemeester van Goes, de 43-jarige Cees van den Bos uit Bruinisse, houdt van contact met de inwoners. “Ik ben blij dat ik terug ben in de provincie, ik ben een geboren en getogen Zeeuw”, vertelt hij. “Goes is de stad waar ik mijn havo diploma haalde, stages liep en regelmatig met mijn gezin kwam. Dat ik hier nu burgemeester ben, is fantastisch.”

Nu hij officieel geïnstalleerd is, wil Cees graag kennismaken met de Goesenaren. “Ik wil de straat op om te kijken hoe het hier precies werkt en wat er speelt. Je kunt alleen weten wat bepaalde besluiten voor mensen en organisaties betekenen, als je de mensen en de gemeente kent.” Toen Cees in Goes als student rondliep, had hij nooit gedacht dat hij ooit burgemeester zou worden. “En al helemaal niet hier in Goes”, vertelt hij. “Al was ik wel altijd geïnteresseerd in politiek.” Cees studeerde technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam en bestuurskunde aan de Radboud Universiteit en Open Universiteit. Van 2003 tot 2014 was hij beleidsadviseur bij de gemeenten Middelharnis en Goeree-Overflakkee. Voor hij in 2020 burgemeester werd van Urk, was hij namens de SGP van april 2014 tot oktober 2020 wethouder van Schouwen-Duiveland.

Pluspunten
“Ik hou van een landelijk gebied met verschillende kernen. Dat heeft Goes, dus dat vind ik een mooi pluspunt. Daarnaast hebben we een mooi historisch centrum. Een gemeente om trots op te zijn en waar ik als burgemeester gasten met plezier zal rondleiden.” En de gemeente is ook nog eens bestuurlijk interessant. “Het is een centrumgemeente binnen de provincie. We spelen volop mee in Zeeuwse samenwerkingen. Het komt allemaal bij elkaar, en daar geniet ik van.”

Tussen de mensen
Goes timmert aan de weg en is dynamisch, iets waar hij graag aan wil bijdragen. Ook is de gemeente bezig met burgerparticipatie. “Heel belangrijk. Het mooie aan het burgemeestersvak is samen met de inwoners werken om Goes nog mooier te maken. Ik heb in Urk ervaren dat mensen het waarderen als je langskomt. Ik sta graag tussen de mensen en maak praatjes. Dat is overigens ook mijn valkuil: ik kom vaak nét te laat thuis en soms ook nét te laat bij een afspraak doordat ik onderweg gesprekken aanknoop, dus ik moet wel scherp blijven”, zegt hij lachend. “Maar ik hoop op die manier van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor deze gemeente. Dus: spreek me gewoon aan en leg je verhaal en vragen bij me neer.”

Benaderbaar en betrokken
Cees hoopt dat hij zeker ook als burgervader gezien gaat worden. “Dat is mijn grootste ambitie: dat ik word gezien als een burgemeester die openstaat, benaderbaar en betrokken is. Daarnaast hoop ik dat ik als bestuurder kan bijdragen aan de groei waar Goes op dit moment inzit en dat ik een bijdrage kan leveren aan het profileren van Zeeland als provincie. Dat kan ik niet alleen, dat kan alleen samen met de inwoners. Dus ik wil mensen vragen om samen deze gemeente verder uit te bouwen.”

Wonen in Goes
Cees woont nog tot eind mei samen met zijn vrouw en vier van zijn zes kinderen in Urk. Op doordeweekse dagen is hij in Goes. “Mijn dochter doet in mei examen, tot die tijd reis ik heen en weer. Maar we zetten alles op alles om daarna hier onze intrek te kunnen nemen. Mijn kinderen en vrouw kijken daar ook enorm naar uit, want iedere vakantie waren we in deze provincie te vinden en bezochten we Goes.”

Tekst Gertie De Boey

Digitale krant